Uitleg aansluitingen

Welke aansluitingen vind je op een beamer?

Op een beamer of projector zitten verschillende aansluitingen. Zo kun je bijvoorbeeld je Xbox, Playstation of Google Chromecast aansluiten op een beamer. Maar natuurlijk ook je laptop, PC of telefoon. En in een kantoor omgeving wil je wel eens de beamer aansluiten op het netwerk voor volledige controle. Maar hoe sluit je deze aan en welke aansluitingen zijn er? Wij leggen het in de onderstaande tekst aan jou uit.

Op de volgende afbeelding vind je de meest voorkomende aansluitingen die je kan vinden op een beamer. Dit plaatje is ter indicatie, op de beamer die jij wil kopen zitten er misschien meer of minder aansluitingen.

aansluitingen op een beamer, welke aansluitingen vind ik op een projector

We gaan alle nummers behandelen van links naar rechts, ofwel van 1 tot 12.
Vaak vind je in de handleiding enkel de pictogrammen van de aansluitingen zoals hieronder afgebeeld.

pictogrammen aanslutingen beamer

1. AC netsnoer ingang 230V

Dit is de voeding van de projector. Ook wel stroomkabel genoemd. Met dit netsnoer (vaak in verschillende lengtes) sluit u de beamer aan op netstroom. De stekker is geschikt voor gebruik in alle Europese landen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk. U kunt deze in het Europese stopcontact steken met 230V.

2. Wi-Fi-aansluiting

Waar we vroeger dicht bij een router moesten gaan zitten om verbinding met het internet te krijgen, heeft bijna iedereen tegenwoordig Wifi in huis. Draadloos internet. Dankzij wifi kunnen we draadloos internetten en gamen. De meeste beamers tegenwoordig hebben wifi al ingebouwd in de beamer zelf. Maar soms moet je een Dongle gebruiken die kan verbinden met je wifi router. Dit is een kleine (USB) stick welke je in deze poort kunt steken en hierdoor de projector over wifi laat beschikken. Zo maakt je beamer draadloos verbinding met het internet.

3. S/PDIF-signaaluitgangsbus

S/PDIF is een afkorting voor Sony/Philips Digital Interface Format, maar staat ook bekend als Sony/Philips Digital Interconnect Format of Sony/Philips Digital Interface. Dit type digitale audio-signaal is ontworpen door Sony en Philips en komt veel voor bij consumentenelektronica, zoals CD-spelers, audio-versterkers, televisies en thuisbioscoopsystemen. Maar we zien S/PDIF ook wel in het ‘pro audio’-segment. Een S/PDIF-aansluiting maakt het mogelijk om twee audiokanalen (stereo-geluid dus) in ongecomprimeerde digitale vorm over te brengen. Eén S/PDIF-connector is altijd alleen maar bedoeld als in- of uitgang, dus niet allebei. Een goede reden om gebruik te maken van een digitale aansluiting als S/PDIF is dat bij digitale overdracht het geluidssignaal niet omgezet hoeft te worden van digitaal naar analoog (en andersom), waardoor je geen verlies van geluidskwaliteit hebt.

4. Audio-uitgang (3,5 mm aansluiting)

De 3,5mm Jack aansluiting, ook wel Mini Jack of AUX connector genoemd, wordt veel gebruikt bij audio apparatuur als alternatief voor tulpstekkers. Omdat de 3,5mm Jack connector kleiner is, wordt deze veel toegepast op portable apparatuur, zoals headsets en smartphones. Het signaal word doorgegeven aan het apparaat dat u aansluit in deze poort. Audio uitgang, het signaal gaat er uit. Het word dus vanuit de beamer naar een ander apparaat gezonden.

5. Audio Ingang (3,5 mm aansluiting)

Dit is hetzelfde als hierboven genoemd, echter werkt deze andersom. Het geluid word overgenomen van de bron die u hier op aansluit. Dit is een audio ingang. Zoals bijvoorbeeld het geluid van je mobiele telefoon die je op de beamer wil doorgeven.

6 en 7. HDMI-poort

Dit is de meest bekende poort die bijna iedereen wel kent. HDMI staat voor High-Definition Multimedia interface en draagt zowel video- als audiosignalen digitaal over. Doordat het signaal ongecomprimeerd (zonder verlies van kwaliteit) wordt overgedragen is de geluids- en beeldkwaliteit beter dan bij analoge aansluiting zoals de oude SCART aansluiting. Een ander voordeel van HDMI is dat maximale bandbreedte veel hoger is dan bij andere. Hierdoor kunnen hogere beeldresoluties worden doorgestuurd, waardoor de kwaliteit beter is. Alle moderne televisies en beamers ondersteunen HDMI en ook andere apparatuur zoals een spelcomputer of soundbar hebben HDMI aansluitingen. Hierdoor kunnen deze apparaten eenvoudig met elkaar verbonden worden. Er zijn verschillende typ HDMI. Zo heb je bijvoorbeeld HDMI 2.0 en HDMI 2.1, In de regel geldt hoe hoger hoe beter het beeld word doorgezet. Let wel op dat dit correspondeert met de bron en de beamer. Zo heb je bij een 4K UHD bron een 4K beamer nodig en een HDMI 2.1 om het beste signaal door te geven.

8. USB-C poort

Bij iedereen bekend is de ouderwetse USB A poort, een poort met de vorm van een rechthoek. Hier werden vroeger veelal webcams op aangesloten. Daarna kwam de snellere USB 2.0 en tegenwoordig de nog snellere USB 3.0. De USB C poort is een ovale poort gebaseerd op dit systeem. Ook is de poort kleiner dan een usb A. Daarbij is de USB C aansluiting symmetrisch. Een paar jaar terug is de USB-C poort geïntroduceerd. De USB-C poort heeft rondvormige hoeken, wat betekent dat het niet uitmaakt hoe de kabel erin wordt gestoken. Dit kan op twee manieren. De USB-C poort wordt ook wel een USB 3.1 of USB Type-C poort genoemd, maar USB-C is de meest gangbare benaming geworden. USB-C word niet alleen voor data gebruikt maar ook voor bijvoorbeeld opladen. Je herkent dit vaak van je mobiele telefoon. Waar je data en opladen via 1 kabel doet.
Zo kan in principe een USB-C poort het volgende doorgeven:

-Output van video via een Adapter (naar HDMI, DVI, DisplayPort, VGA, etc)

-Stroomoverdracht

-Dataoverdracht tot wel 10GB /s

9. Micro SD-aansluiting

Een originele SD-kaart (Secure Digital card) is een geheugenkaart die is opgebouwd met flashgeheugen. Hij kan gebruikt worden in draagbare elektronica als digitale camera's, draagbare computers en pda's. Hij is gebaseerd op het oudere type Multi Media Card (MMC) maar is dikker en heeft een hogere schrijf- en leessnelheid. SD-kaarten bestaan in drie afmetingen:

-Standaard: 32 × 24 × 2,1 mm

-Mini: 20 × 21,5 × 1,4 mm

-Micro: 15 × 11 × 1 mm

Een micro SD is een kleine uitvoering van de gewone sd kaartjes zoals je die ook wel in fotocamera's hebt. Je kunt hier van alles opslaan en weergeven op de beamer.

10. RJ45 LAN-poort

De term RJ45 is voor velen onbekend, toch heeft iedereen er (bijna) dagelijks mee te maken. Een computer, modem, ethernet switch, Smart TV en vele projectoren zijn voorzien van een RJ45 poort. Een RJ45 poort wordt ook wel internetpoort genoemd en wordt gebruikt om een internet kabel voorzien van een RJ45 connector aan te sluiten. Zo verbind je de beamer of tv met een bekabelde internet aansluiting en kan deze op het netwerk worden bestuurd voor volledige controle. Of bij meerdere beamers om het signaal tegelijk aan alle beamers door te geven d.m.v. software.

11. USB 2.0 Type A-poort

De USB type A is de bekendste van alle soorten USB. Veelal in de volksmond gewoon USB genoemd. De poort is een rechthoek en heeft een witte (2.0) of blauwe (3.0)  bovenkant. De USB type A heeft drie varianten, namelijk USB-A 2.0, USB-A 3.0 en USB-A 3.1. De 2.0 versie van USB is heeft een data-overdracht van 480 Mbit/s. Deze poort kan gebruikt worden als “Reader” U kunt dus een Usb stick in deze poort drukken en direct lezen wat er op de stick staat. Maar word ook gebruikt voor bijvoorbeeld een Chromecast of andere apparaten.
Staat er 5V/1.5A bij de poort, dan kan deze poort ook het apparaat dat er in gedrukt word van stroom voorzien.

12. USB 3.0 Type A-poort

Zoals hierboven beschreven heeft deze poort dezelfde functies. Echter heeft deze 3.0 versie een hogere snelheid van 5 Gbit/s. Dat komt omdat deze USB 10 aders bevat in plaats van 4 zoals zijn voorganger. Hierdoor kan deze sneller data overbrengen dan de 2.0 versie. Bekijk altijd of dit correspondeert met hetgeen gevraagd word van de apparatuur.


Natuurlijk zijn er nog andere aansluitingen te vinden op een beamer. Maar hierboven hebben we de meest voorkomende gebruikt. Wilt u meer weten over aansluitingen op een beamer? OF heeft u een beamer gekocht en zit er een andere aansluiting op?

Neem dan contact met ons op en wij leggen het graag aan u uit!

Gra direct naar Beamers